Haan van Ruyven

Haan van Ruyven

Kunstenaar: Alphons Bosco Maria ter Avest (1960 - ) Meer informatie
Straatnaam: Laan van Ruyven
  Delfgauw
Materiaal: Aluminium, Bladgoud, Thermisch verzinkt staal
Jaar van plaatsing: 2012

Omschrijving:

Onder het toeziend oog van een groot aantal ondernemers hebben wethouder Bert van Alphen en mevrouw Margriet Suijker van Distributiecentrum Albert Heijn op donderdag 29 november 2012 het kunstwerk ‘Haan van Ruyven’ op het bedrijventerrein Ruyven onthuld.

Kunstenaar Alphons ter Avest uit Arnhem heeft het kunstwerk gemaakt. Het kunstwerk, dat aan het einde van de Laan van Ruyven is geplaatst, is dankzij een financiële bijdrage van Albert Heijn mogelijk gemaakt.

Geschiedenis
Het kunstwerk staat op de grens met een polderlandschap waar de resten liggen van een verhoogde woonterp uit de vroege middeleeuwen. In het gebied waar de wijk Emerald en het bedrijvenpark Ruyven zijn gekomen, zijn in de jaren 90 oudheidkundige opgravingen verricht, waarbij verrassende ontdekkingen zijn gedaan. Zo zijn er vele scherven aardewerk gevonden en dierlijke botten van slacht- en consumptieafval. Uit de vondsten blijkt dat er een compleet buurtschap middenin de Zuidpolder van Delfgauw heeft gelegen, op zo’n 300 m vanaf de Zuideindseweg. De eerste bewoners van dit gehucht zijn omstreeks het jaar 1180 begonnen met de bouw van hun boerderijen. De laatste bewoners lijken rond 1260 hun boerderijen verlaten te hebben.

Kraaiende haan
Deze vroege én de huidige bedrijvigheid in dit gebied heeft voor de kunstenaar de aanleiding gevormd voor het kunstwerk. De kraaiende haan begroet de dag en roept iedereen op tot de dagelijkse activiteiten.

Plattegrond:

Navigatie