Verfraaiing Klaproostunnel

Verfraaiing Klaproostunnel

Kunstenaar: Participatiegroep verfraaiing Klaproostunnel
Straatnaam: Willem-Alexanderpad, Fietsonderdoorgang Klapwijkseweg
  Pijnacker
Materiaal: Aluminium, Beton, Verf, Vinyl

Omschrijving:

Ontwerpers:

Participatiegroep verfraaiing Klaproostunnel

Straatnaam:

Klaproostunnel, fiets- en voetgangerstunnel

 

in Pijnacker tussen de wijk Koningshof en de wijk Klapwijk (tussen de Willem Alexanderlaan en de Jo Bauerlaan)

Materiaal:

Verf, Betonletters, Aluminium gefreesde panelen met vinylcoating (4 ornamentcirkels)

Jaar van verfraaiing:

2017

   

Omschrijving:
De tunnel is aangelegd in 1992 en vormt de verbinding tussen de wijken Klapwijk en Koningshof (tussen de Willem Alexanderlaan en de Jo Bauerlaan).

Oorspronkelijk waren er blauwe decoratietegels in een lijnpatroon aangebracht aan beide zijden van de tunnel. Doordat o.a. de tegels van de muur kwamen, is er besloten om de tunnel op te knappen.

In een participatieproject met bewoners en betrokkenen bij de wijken is men in 2017 gekomen tot een nieuw ontwerp in klaproosthema. De opening van de opgeknapte tunnel vond plaats op 29 november 2017.

Het ontwerp is ontstaan in nauw overleg met enkele vertegenwoordigers vanuit de wijken Klapwijk en Koningshof en is vervolgens door een ontwerpgroep uitgewerkt. Naast vertegenwoordigers van de wijken, maakten Frank Immerzeel en Fred Lansbergen (Starling Structures), Juul Smulders (kunstenares) en Karin van Iterson (Hakijk) deel uit van deze ontwerpgroep.

Een achttal poeren en hekwerken zijn in 2017 verwijderd om de oorspronkelijke tunnel frisser en luchtiger te doen ogen. De oude blauwe tegels zijn verwijderd van de wanden en de uitsparingen zijn aangevuld. Het plafond, de verlichting, de wanden en de leuningen zijn eerst opgefrist en in wit uitgevoerd. Vervolgens zijn er vrolijk gekleurde ronde bollen in de kleuren van klaprozen op een wand aangebracht. De cirkels ‘verspringen’ over één van de wanden van de tunnel om de beweeglijkheid van de klaprozen te verbeelden.

Verder zijn door enkele bewoners in samenwerking met kunstenares Juul Smulders in een aantal workshops ontwerpen van klaproosafbeeldingen gemaakt voor op de 4 panelen. Deze 4 cirkels zijn uitgevoerd op aluminium gefreesd plaatmateriaal voorzien van een vinylcoating.

Tussen de cirkels is er, met toestemming van de dichter, een dichtregel aangebracht uit het gedicht van Leendert Witvliet:

Hoog boven het gras

wuift ze

naar wie langs haar komt

Met deze sympathieke tekst worden passanten als het ware ‘gegroet’ bij het langsrijden of langslopen. De klaproostunnel heeft hierdoor een passende identiteit gekregen. Deze letters zijn vervaardigd van beton. Zie hier het gedicht Klaproos van Leendert Witvliet, In zomers, Em. Querido’s Kinderboekenuitgeverij, 1994

 

Klaproos

Even maar in bloei

langs de spoorlijn

de klaproos

met het kleine, behaarde blad

de bloem

vuurrood en donker middenin.

Hoog boven het gras

wuift ze

naar wie langs haar komt.

 

Plattegrond:

Navigatie